top of page

Nemůžu se rozhodnout do jakého kurzu investovat

Aktualizováno: 13. 9. 2022

Jste rozhodnuti, že se chcete jazyk naučit a tak hledáte vhodný kurz, do kterého se zapsat. Na internetu je spousty online i offline jazykových škol.



Porovnáváte reference, délku kurzu, celkový počet lidí ve skupině, cenu, intenzitu kurzu, časy ve kterých bude výuka probíhat... a snažíte se najít ten jeden jediný správný! A není to vůbec lehké, protože:

  • Všechny ty kurz mají kladné reference

  • Délka kurzů je velmi podobná, nejčastěji pololetní či čtvrtletní kurzy, případně letní dvouměsíční

  • Čím méně lidí v kurzu tím lépe, jenže… o to více je kurz dražší

  • Kurz, který by Vám vyhovoval nejvíc, má intenzitu 1krát týdně 3h vkuse, Vy byste ale raději studovali 2krát 1,5h týdně

  • Kurz, se zdá být tím nejlepším, ale učí jej v časech, kdy kvůli práci na směny, budete moci docházet jen jednou za 14 dní

  • Máte si tedy raději připlatit a zaplatit si soukromé lekce?

Teď si představte kolik času, jste tímto hledáním a porovnáváním strávili? Nedal se ten čas využít lépe? Třeba samostudiem?


Proč si myslíme, že k tomu, abychom se naučili mluvit cizím jazykem, potřebujeme často a dlouho chodit do jazykových škol či platit nespočet soukromých lekcí?


Opravdu si myslíte, že je to proto, že Vás ten jazyk naučí jen a jen učitel? Že si s sebou na lekce nosí zázračnou konev plnou znalostí a slovíček, a že Vám ten jazyk do té Vaší hlavy postupně kousek po kousku celý naleje? "Raz, dva, tři - tak, teď už to umím, už mluvím!" Bohužel Vás zklamu, takto to nefunguje. A pokud si myslíte, že ano, je to pravděpodobně jeden z důvodů, proč se zatím ve Vašem učení příliš neposouváte.


Neuvědomujeme si totiž, že většinu práce musíme odedřít sami, my studenti, nikdo jiný to za nás neudělá. Skvělé na tom však je, že většinu té práce můžeme v klidu zvládnou sami z pohodlí domova.


Ať už chcete věřit, či ne. Tak nejlepší učitel, který Vás jazyk může naučit, jste Vy sami. Lektor by měl fungovat jen jako návod, příručka k tomu „na co si dát bacha“, „kudy to vzít zkratkou“ a tak nějak obecně „jak na to."


Jak na to, aby:

  • Abyste věděli kde začít a čím pokračovat

  • Abyste měli snazší přístup k rychlým a věrohodným informacím

  • Aby to Vaše učení bylo co nejefektivnější

  • Abyste si jazyk zamilovali

  • Abyste poznali kulturu, která se za jazykem skrývá

  • Abyste měli někoho na koho se můžete obrátit, když si nevíte rady

  • Abyste měli oporu, někoho kdo Vám připomene proč to celé děláte, až budete mít chuť s tím praštit

  • Aby Vás zásoboval zajímavými materiály k poslechu a ke čtení

  • Aby Vám dal prostor mluvit a zlepšovat se ve Vašem ústním i psaném projevu

  • Aby Vám podal zpětnou vazbu na Vaše pokroky, na vaše silné a slabé stránky

  • Aby Vám udával směr kterým jít, když jste příliš unavení si ten směr udávat sami

Nechci tím nijak znehodnocovat jazykové školy ani učitele jako takové. Hrají důležitou roli v celém učícím procesu. Jen jejich role není hlavní. Měli by sloužit spíš jako pomocníci, například ve chvíle, kdy cítíme, že máme problém s gramatikou… tak aby nás tou konkrétní gramatikou provedl někdo zkušený. Role učitele je také důležitá pro správné pojmenování chyb, kterých se často dopouštíme a pro jejich pomoc s následným odstraněním. Učitel je tu také proto, aby nám pomohl ve chvílích, kdy nám dochází konstruktivní nápady pro další rozvoj v jazyce, apod.


Učitel jako takový je velmi důležitou součástí cesty za naučením se jazyka. Je ale kontraproduktivní myslet si, že nám ten jazyk do té hlavy naleje učitel sám, jen tak, jakoby nic – protože prostě, je to učitel ne?



Když si tedy začneme pohrávat s myšlenkou, že bychom se jazyk učili převážně jako samouci, dojde nám, že budeme mít spoustu výhod. Oproti tomu si uvědomíme, že studium v jazykovkách, a na pravidelných soukromých lekcích, spolu přináší značné nevýhody, viz níže.


Velkou nevýhodou jazykovek a pravidelných lekcí je:


  • Ve většině škol zastávají tradiční formy učení, přesto, že oproti přirozenému učení se jazyka skrze "osvojení si jazyka přirozenou cestou" jsou tyto formy neefektivní.

  • Očekáváte, že těch pár hodin týdně je dostačující. Doma se jazyku věnujete minimálně. Pokroky jsou pak také minimální, anebo ani zdaleka ne takové, jaké by mohli být.

  • Na lekcích velkou část času trávíte opakováním, toho co jste dělali minule, předminule...

  • Snadněji zapomínáte.

  • V kurzu se často učíte s lidmi, kteří mají rozlišné znalosti jazyka. To Vás brzí a frustruje. Případně nestíháte a to Vás také frustruje.

  • Po náročných pracovních dnech jste na lekcích unavení, duchem nepřítomni.

  • Chybíte-li na některé lekci kurzu, Vaše smůla. Snažíte se vše dohnat a pak opět nestíháte.

  • Gramatika se učí odděleně. Jeden den děláte minulý čas, další jen budoucí čas, potom podmiňovací věty... ale zpětně už to pak po Vás nikdo mnohdy nechce.

  • Ať už jsou kurzy individuální jak chtějí, nikdy nemohou být natolik individuální dokud si náplň kurzu neseskládáte Vy sami dle Vašich aktuálních potřeb.

  • Musíte se učit seznamy slovíček, které pro Váš záměr s jazykem ale vůbec nepotřebujete. K čemu Vám je, že umíte vyjmenovat celou ZOO, když nejste pracovníkem ZOO, veterinářem anebo vášnivým milovníkem exotických zvířat?

  • Často je výuka založená na náhodných textech či audionahrávkách týkajících se probíraného tématu. Jde tedy hlavně o jazyk, obsah je vedlejší, často nudný a pro Vás nezajímavý.

  • Pracujete s učebnicí. Či ještě navíc s pracovním sešitem, který má vzadu klíč, dle kterého byste si to mohli zkontrolovat i bez pomoci učitele.

  • Studujete v časy, které jste si zvolili na základě nabídky. Ne však na základě Vašich potřeb.

  • Studujete dlouho vkuse, mnohdy i více než 2 nebo 3 hodiny, které proložíte malou deseti minutovou přestávkou. Je téměř nemožné udržet si po celou tuto dobu naprostou soustředěnost. Jelikož průměrný člověk udrží pozornost maximálně 25 – 30 minut. Poté je potřeba udělat si krátkou pauzu, vypnout. Pak teprve je možné opět začít s učením. Pozn. Toto číslo nemám z mé hlavy. Ačkoliv z mých zkušeností nemohu nic než souhlasit. Mnohdy nám podobné rady byly dávány na střední i vysoké škole přímo od našich učitelů. Konkrétně však za číslem 25 – 30 minut stojí Marty Lobdell, uznávaný vysokoškolský profesor psychologie na Pierce College v L.A. a autor knihy „Study Less Study Smart“ doslovně „Uč se méně, uč se chytře," který se v jedné ze svých přednášek věnoval tématu soustředěnosti při učení.


Tak co? Také se Vám ten nápad, začít se učit jako samouk, zdá čím dál tím víc super? Báječné! Tak neváhejte a začněte hned, teď.


Pokud si nejste zcela jisti jak na to, nevíte jak to studium uchopit a čemu se věnovat více a čemu méně. Tápete v gramatice a není Vám zcela jasné, kterou gramatiku byste se měli učit jako první, a kterou až o několik lekcí déle, či vůbec? Anebo jste během učení narazili na gramatiku, kterou si nedokážete sami správně vysvětlit? Pak vyzkoušejte naše konzultace, kde společně vyřešíme Váš problém.


Bojíte se, že nebudete správně vyslovovat? I s tím Vám dokážeme poradit, tedy přesněji řečeno, dokážete si s tím poradit Vy sami. Jak na to, se dočtete na našem bloguve článku „Jakým způsobem si ověřit, že se učíte správnou výslovnost.“


Rádi byste věděli jak máte trénovat konverzace? Můžete je trénovat z velké části sami, jak na to se dozvíte v článku „Jak můžu procvičovat konverzace sám se sebou.“ Je však dobré k tomu všemu trénovat i reálnou konverzaci. Protože bez toho aniž byste jazykem mluvili a komunikovali, se jej nikdy pořádně nenaučíte. Na konverzace si můžete sehnat parťáka rodilého mluvíčho, cizince anebo klidně Čecha ve skupince na FB k tomu určené . Anebo můžete konverzace trénovat s námi, a díky tomu zjistit, jaké jsou Vaše silné a slabé místa, a na čem byste měli ještě zapracovat, a co Vám naopak nedělá problém.


Učit se jako samouk není žádná věda, jen se to zpočátku může zdát příliš náročné. Člověk neví s čím začít, s čím pokračovat... My Vás v rámci naší služby „Chci se učit sám“, pomůžeme s Vaší angličtinou, francouštinou, španělštinou a k tomu navíc Vás naučíme jak se můžete cizí jazyky učit sami. No není to bezva?


Nakonec nesmím zapomenout na to nejdůležitější a to sice:


Učit se jako ChytrySamouk, ještě neznamená, že na to učení jste sami! Nebuďte na to sami a přidejte se do jazykové skupinky na Facebooku.


Martina



34 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2 Post
bottom of page