top of page

Jak můžu procvičovat konverzace sám se sebou?

Aktualizováno: 28. 12. 2022

Už nějakou dobu se učíte cizí jazyk, ale stále si nejste jistí v konverzacích? Když se vás někdo na ulici zeptá, zda umíte anglicky, raději zavtríte hlavou, že ne... Anebo se o rozhovor pokusíte, ale přes veškerou snahu se ne a ne domluvit? Anebo mluvíte relativně plynule, gramaticky správně, slovní zásoba taky ujde... ale i přesto vám nerozumí kvůli vaší špatné výslovnosti? Anebo s ničím výše zmíněným nemáte problém a prostě byste jen rádi věděli, jak můžete trénovat konverzace sami? Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděli ano - tak pak pro Vás v tomto článku mám několik tipů jak na to. :-)


Jak si zlepšit mluvený projev v klidu a v pohodě, v soukromí bez přítomnosti učitele?

  • Mluvte sami se sebou, metoda "selftalk"

Nahlas a každý den alespoň chvíli, ideálně co nejčastěji - mluvte o čemkoli co Vás napadne! Popisujte co vidíte kolem sebe, popisujte jaké zrovna děláte činnosti. Říkejte si nahlas (anebo v duchu), co musíte ještě dnes udělat, Představte si nějaký rozhovor,, který jste zrovna ten den absolvovali - například plánování společného víkendu s kamarádem na chalupě. Snažte se si ten rozhovor převyprávět co nejvěrněji v cizím jazyce. Variant jak "mluvit sám se sebou" a zlepšovat se tak v konverzacích je mnoho. Nejen, že si procvičíte mluvení, zároveň si nacvičíte odpovědi na reálné situace a otázky, které se vám v životě často stávají. Tento nácvik je dost užitečný především v začátcích učení.


  • Když si čtete, čtěte nahlas - a když říkám nahlas, tak NAHLAS!

Podpoříte tak schopnost mozku si dané informace / slovíčka lépe zapamatovat. Neplatí to jen při učení se cizího jazyka, ale obecně. Pamatuji si, jak nám učitelé často vštěpovali, že když se doma učíme, máme si poznámky předčítat nahlas, dívat se přitom na sebe do zrcadla, apod. Tato snadná činnost časem dokáže zázraky.


  • Občas se u toho jak mluvíte sami se sebou, nebo čtete nahlas, pozorujte před zrcadlem

Jak jsem již psala výše, toto nám doporučovali již učitelé chemie, fyziky, češtiny... Trénujete tak svůj projev na veřejnosti. Věřte nebo ne - funguje to!


  • Zpívejte si písničky

Posloucháte rádio? Pak se mnou určitě budete souhlasit, když řeknu, že prakticky pokaždé, když je v rádiu nějaký nový hit. Hit, který pouštějí do éteru každou chvíli. Tak ať už se vám ten hit líbí nebo ne, po nějaké době jej znáte zpaměti. Není tedy ani zapotřebí, abyste se učili text zpaměti, a za pár dní budete schopni spolu s písničkou text zpívat. V písničkách bývá velmi zřetelná výslovnost. Celebrity, které často při běžném projevu mají silný přízvuk (Adele například), v písničkách zpívají čistě, bez přízvuk, anebo jen s minimem přízvuku. Proto si skrz zpěv můžete zlepšit vaši výslovnost, možná dokonce začnete znít skoro jako rodilý mluvčí.


  • Zkuste techniku "shadowingu" neboli "stínování"

Jde o metodu, kdy posloucháte nějaké audio (podcast, písničku, kapitolu audioknihy) a snažíte se opakovat přesně to, co zrovna slyšíte. Nejde vůbec o to, zda rozumíte tomu co říkáte, ale jde o to abyste se snažili co nejvěrněji napodobovat audionahrávku. Doslova se opičte, klidně i trochu přehánějte. :-) Díky tomu si velmi zlepšíte výslovnost, naučíte se přirozeně intonovat, bude pro vás přirozenější navazovat věty. Začnete mluvit plynule. A pokud se této metodě budete věnovat delší dobu společně s jinými metodami přirozeného učení, naučíte se po čase i spoustu nových slovíček, výrazů a gramatiky.


  • Když sledujete filmy, seriály, videa, tak čas od času zkuste zopakovat věty, které právě někdo pronesl

Ideálně se do postav vžijte a zopakujte je co nejvěrněji. Opět jde o shadowing, nicméně v né tak intenzivní formě. Pro tyto účely můžete využít například titulky - sledujte filmy, videa, seriály, cokoli s CIZOJAZYČNÝMI titulky.


  • Sepište si krátké povídání na témata, o kterých běžně mluvíte (10-20 vět) a naučte se je nazpaměť, často si je nahlas opakujte

Tato metoda je vhodná hlavně pro začátečníky. Natrénováním si těchto konverzací, se přípravíte na reálnou konverzaci a nebudete se pak při podobných otázkách cítit natolik nervózní. Odpovědi budete mít již dávno naučené. :D Jelikož první konverzace vždy začínají na stejná témata... Proč se učíš ten a ten jazyk? Odkud jsi? Co rád děláš? Co studuješ? Kde pracuješ? Tohle je jediná "metoda" u které schvaluji učení se něčeho nazpaměť. Jelikož to opravdu má smysl a pomáhá lidem věřit si, nebát se pustit se s někým do řeči, navzdory tomu, že je jejich slovní zásoba zatím velmi malá.


  • Každý den/týden si večer sedněte a nahrajte se jak mluvíte o tom, co jste ten den/týden dělali anebo o čemkoli o čem zrovna máte chuť mluvit

Stačí 5 - 10 minut. Poté si nahrávku pusťte a snadno tak zjistíte jaká slovní zásoba vám chyběla k tomu, abyste se mohli vyjádřit podle svého. Poté si sedněte a najděte si všechna ta slova, které jste nevěděli jak se řeknou. Další dny zkuste tento váš monolog opakovat, dokud si konečně nezapamatujete slova, na která jste si předtím nemohli vzpomenout. Tato metoda je vhodná pro pokročilejší úrovně.


Všechny tyto metody můžete procvičovat sami, kdykoli, odkudkoli.


Nejlepší je, když na to budete mít klid a nebude vás nikdo rušit. Sprcha, vana, WC, auto, zahrada, kuchyně, výtah, volné kupé ve vlaku, možnostem se meze nekladou.


Pokud si troufnete, můžete samozřejmě tyto metody procvičovat i ve společnosti přátel, známých ale i neznámých lidí na veřejnosti. A aby to nevypadalo tak divně, a někdo na vás náhodou nezavolal cvokaře - můžete například předstírat, že telefonujete. Skvělou roli může zahrát i malé miminko, domácí mazlíček, plyšák či něčí fotografie. V tomto případě, bych ale opět doporučila procvičovat za absence ostatních lidí.


Čím více budete sami mluvení procvičovat, tím více si vaše ucho zvykne na váš nový hlasový projev a vám už to nebude připadat tolik divné. Čím více budete sami mluvení procvičovat, tím méně se budete cítit nervózní až dojde na reálnou konverzaci. Čím více běžných témat sami se sebou proberete, tím snáze budete reagovat na tato témata při běžné konverzaci. Budete připraveni a nebudete muset dlouho urovnávat vaše myšlenky a skládat je ve věty. Váš projev bude ucelenější. Čím více budete imitovat hlasy rodilých mluvčích z filmů, z písniček, apod. Tím lepší bude vaše výslovnost, tím snáze vám druzí porozumí.


  • Máte-li zájem posunout se ve vašich konverzačních schopnostech ještě dál, darujte nám 30 minut Vašeho času. Společně probereme co přesně potřebujete zlepšit a jakým způsobem Vám můžeme s (roz)mluvením pomoci.


Velmi efektivní způsob jak začít mluvit rychle a efektivně jsou Konverzace s WhatsAppem, kdy s námi skrz WhatsApp budete, pomocí textových anebo hlasových zpráv, komunikovat každý všední den anebo klidně i o víkendu. V případě zájmu je možné pravidelně absolvovat několikrát týdně krátký WhatsApp hovor 10, 15 anebo 30 minut dlouhý. Bližší informace Vám rádi poskytneme na úvodní nezávazné schůzce zdarma.


Pokud Vám více vyhovuje klasická konverzační lekce jednou či vícekrát týdně, tak i pro Vás máme řešení v rámci 30 minutových konverzačních online lekcí. První ukázková lekce je zdarma, chceme abyste si náš styl lekcí mohli nejprve vyzkoušet a až poté se rozhodnout, zda Vám to takto vyhovuje. Záleží nám na tom, abyste se v jazyce nejen zlepšili, ale aby Vás lekce také bavili..


Ať už se rozhodnete pro konverzace s námi či nikoli, nezapomínejte na všechno to, co můžete pro zdokonalení Vašeho mluveného projevu udělat sami doma a udělejte to, každý den, alespoň 5 minut denně. Už žádné výmluvy, že to nejde, že nemáte čas. Pět minut najde ve svém dni opravdu každý z nás. Tak šup do toho! :-)

576 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2 Post
bottom of page