top of page

Mám pocit, že přes všechnu snahu a věnovaný čas se nikam neposouvám.

Aktualizováno: 27. 8. 2022

Máte pocit, že věnujete jazyku dostatek času a stále se nikam neposouváte? Pokud ano, je čas na změnu!


Sepište si jak vypadá váš učební plán a jaké metody běžně používáte. Ne všechny metody se hodí pro všechny úrovně. Ne všechny metody se hodí pro každého. Ne každá metoda se pro nás hodí navždy. Pokud máte pocit, že se již delší dobu motáte v bludném kruhu, je zapotřebí zamyslet se nad tím proč. A je také zapotřebí uvědomit si, v čemže se to vlastně chcete zlepšit.


Chcete se zlepšit v mluvení? Chcete si rozšířit slovní zásobu a lépe rozumět? Chcete lépe psát? Chcete zlepšit vaši výslovnost? Nebo je to něco úplně jiného? Tak, už víte? Výborně!


Jakmile znáte odpověď na to v čem se chcete nadále zlepšovat, a na co se chcete momentálně zaměřit, bude potřeba zamyslet se nad tím, co jste pro to doposud dělali?Jaké metody jste využívali? Byli efektivní zpočátku, ale nyní už nejsou? Změňte je. Jsou stále efektivní, ale už vás nudí? Změňte je, alespoň na chvilku, a pak se k nim třeba po čase opět vraťte.


Nudí Vás už i samotný jazyk a cítíte se frustrovaní? Dejte si pauzu.


Neříkám tím, abyste skončili, to vůbec. Ale dejte si na pár dní, případně týdnů pohov. Mějte však na paměti, že pokud s jazykem přerušíte kontakt úplně, bude mnohem těžší se k učení navrátit. Proto se pokuste udělat si tu pauzu méně intenzivní. Pusťe si sem tam nějaký díl vašeho oblíbeného seriálu, podívejte se na film, na video na Youtube, přečtěte si článek na internetu, pročtěte si internetové diskuze na témata, které vás zajímají, poslouchejte rádio či písničky v daném jazyce.


Zachovejte si kontakt s jazykem, ať už to bude třeba jen pár minut denně. Nic víc pro vaše učení dělat nemusíte, učte se teď chvilku jen pasivně. A až budete cítit, že máte znovu chuť se do učení pustit, nečekejte a začněte!


Osobně si myslím, že těch nejlepších výsledků můžeme dosáhnout pouze pokud děláme něco, co nás opravdu baví a vidíme v tom smysl. Máme pro danou činnost nadšení a spousty odhodlání, jsme zvědavý a chceme vědět více. Je však naprosto normální, že se v průběhu celé té vaší cesty, za naučením se cizího jazyka, budete cítit jako na houpačce. Není dobré se příliš přemáhat, když to nejde, tak to nejde - dejte si pauzu. Mohlo by se totiž pak taky stát, že si k jazyku vytvoříte odpor a naučit se jej bude zase o mnohem těžší.


Zpočátku jste postupovali v učení mílovým kroky, nyní ale ne a ne posunout se kupředu? Jste frustrovaní, že nevidíte velké pokroky?


Možná je jen třeba trochu ubrat ze svých nároků a představ. Být více trpělivý, učení se jazyků vyžaduje odhodlání a vytrvalost. Zpočátku jde učení mnohem snáze a pokroky jsou vidět ihned, čím více toho ale umíme, tím těžší je naučit se toho více a všimnout si našeho pokroku.


Pokud jste frustrováni, ale nechcete s učením přestat můžete se začít učit v blocích. Osobně si myslím, že je to mnohem efektivnější než se učit hodinu a více v jednom kuse. Naše pozornost zkrátka funguje mnohem lépe na kratší dobu - 10, 20, 30 minut a víc už ne. Dokopat se k několika minutovém učení není tak těžké jako odhodlat se k hodině učení vkuse.


Hrajte si s intenzitou vašeho učení. Jeden týden/měsíc se do učení položte na 110% a užívejte si to se vším všudy, věnujte se jazyku jak nejvíce to jen půjde. A když pak budete mít pocit, že je toho na vás příliš, zvolněte na pár týdnů/měsíců, a jeďte chvíli na 80%, chvíli na 50%, jindy na 10%. Jelikož víme, že jsou chvíle, kdy máme čas a chuť se jazyku věnovat na maximum a jindy zase jen tak, abychom jej nezapomněli, vytvořili jsme proto tři varianty samoučení, zjistěte která z variant je momentálně ta vhodná pro vás.


Ať se děje co se děje nezapomeňte zůstat s jazykem v kontaktu, ideálně denně! A opakujte si, že ten, kdo se každý den byť jen o kousíček přiblíží k cíli, do něj nakonec dorazí. Ať už půjde chvíli oklikou a jindy zkratkou, nakonec tam přeci jen dorazí.

A stejně tak to bude i s vaším pokrokem, chvíli se to vaše učení bude vléct, jindy budete postupovat rychle a všechno vám budete připadat mnohem snazší než dřív, a pak opět přijde období neviditelného pokroku, které opět vystřídá období znatelných pokroků. Má to tak každý, tak nepropadejte panice, nejste v tom sami. :-)


Pokud vám stále ještě vrtá hlavou, proč se nezlepšujete tak, jak byste si představovali, a rádi byste věděli, jakým způsobem můžete Váš pokrok podpořit. Pak se nám ozvěte, domluvíme si konzultaci a společně se vašemu problému podíváme na kobylku. :-)


Martina

33 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2 Post
bottom of page