top of page

Jak se zbavit strachu z mluvení

Aktualizováno: 15. 2. 2023

Každý kdo se začne učit cizí jazyk, se dříve či později dostane do fáze, kdy bude potřeba, aby začal mluvit, aby trénoval své „speaking skills.“


Rozumět a mluvit v cizím jazyce jsou dvě rozdílné věci.

Někdo, kdo stráví desítky hodin učením se jazyka skrze poslech, čtení, psaní, cvičení a gramatiku, by měl už mít základní slovní zásobu, aby se dokázal sám domluvit. Alespoň si to většina studentů myslí. Také si to myslíte? Ne tak úplně...


Pravděpodobně bude pro takového člověka velice těžké ze sebe dostat pár smysluplných a nepřerušovaných vět. Navíc ještě předtím než ty věty vysloví na hlas, je bude dlouhé minuty skládat v hlavě. To bude ve výsledku bude působit kostrbatě, a pro druhého posluchače bude tento způsob projevu matoucí. Tohle všechno bude pro našeho studenta ve výsledku silně demotivující.


Je proto důležité s mluvením neotálet a začít s ním hned, co se budete v jazyce cítit jistěji. Osobně doporučuji nezačínat hned od začátku, ale až od druhého, případně třetího měsíce. Vše je individuální.


Jak si můžete zvednout sebevědomí ještě předtím než se s někým dáte do reálné konverzace?


  • Mluvte sami se sebou - nahlas - mluvte o čemkoli co Vás napadne, a pokud Vás nic nenapadá tak si sepište několik otázek či témat a následně o nich mluvte. Případně můžete vzít telefon, vyhledat v něm nějakou fotku či video a nahlas zavzpomínat na okamžiky, kdy jste fotku pořídili, případně fotku můžete popisovat, apod. Fantazii se meze nekladou.

  • Když si čtete, čtěte nahlas.

  • Občas se u toho, jak mluvíte sami se sebou nebo čtete nahlas, pozorujte před zrcadlem.

  • Zpívejte si nahlas.

  • Když sledujete filmy, seriály, videa - čas od času zkuste zopakovat věty / slova, které právě někdo pronesl. Ideálně se do postav vžijte a zopakujte je co nejvěrněji a především nahlas. :-)

  • Sepište si krátké povídání na témata, o kterých běžně mluvíte (10-20 vět) a naučte se je nazpaměť, často si je nahlas opakujte. Tato metoda je vhodná hlavně pro začátečníky,


Všechny tyto metody můžete procvičovat sami, kdykoli, odkudkoli. Nejlepší je, když na to budete mít klid a nebude Vás nikdo rušit. Sprcha, vana, WC, auto, zahrada, kuchyně, výtah, volné kupé ve vlaku, možnostem se meze nekladou.


Pokud si troufnete, můžete samozřejmě tyto metody procvičovat i ve společnosti přátel, známých ale i neznámých lidí na veřejnosti. A aby to nevypadalo tak divně, a někdo na Vás náhodou nezavolal cvokaře - můžete například předstírat, že telefonujete. Skvělou roli může zahrát i malé miminko, domácí mazlíček, plyšák či něčí fotografie. V tomto případě, bych ale opět doporučila procvičovat za absence ostatních lidí. :)


Čím více budete sami mluvení procvičovat, tím více si Vaše ucho zvykne na váš nový hlasový projev a vám už to nebude připadat tolik divné.


Čím více budete sami mluvení procvičovat, tím méně se budete cítit nervózní až dojde na reálnou konverzaci.


Čím více běžných témat sami se sebou proberete, tím snáze budete reagovat na tato témata při běžné konverzaci. Budete připraveni a nebudete muset dlouho urovnávat Vaše myšlenky a skládat je ve věty. Váš projev bude ucelenější.


Čím více budete imitovat hlasy rodilých mluvčích z filmů, z písniček, apod. Tím lepší bude Vaše výslovnost, tím snáze Vám druzí porozumí.


Rádi byste probrali některou metodu podrobněji? Napište nám, rádí Vám pomůžeme.


Pokud se chcete jazykem naučit mluvit, tak to dříve nebo později budete muset začít trénovat. A věřte, že čím dříve tím lépe. Rádi Vám s konverazcemi pomůžeme a postaráme se o to, abyste konečně začali jazykem mluvit bez ostychu. Vyzkoušejte konverzace s ChytrýmSamoukem.



54 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2 Post
bottom of page