top of page

Proč umět anglicky nestačí?

Aktualizováno: 7. 9. 2022

Všichni jsme se nějakým způsobem zřejmě učili na škole anglicky, ať už jsme se angličtinu naučili ovládat dobře anebo jen takové úrovni, že se domluvíme, můžeme často nabýt dojmu, že pokud už umíme anglicky, tak to stačí. Proč se učit jiný jazyk, když se celý svět učí anglicky? Anglicky se domluvíte téměř všude, tak proč se namáhat a učit se další jazyky?


Těch důvodů proč se učit i jiné jazyky než jen angličtinu je spousta. Já vám jich tady napíši několik a závěrem přidám krásné video na kterém uvidíte známého lingvistu Johna McWorthera, který se s vámi podělí o 4 další důvody proč se naučit nový jazyk. A já se všemi jeho důvody naprosto souhlasím. Video je v angličtině, ale má kvalitní české titulky.


Proč angličtina nestačí?


  • Ne všude se anglicky domluvíte. Pokud rádi cestujete po nepříliš turistických oblastech, rádi se vydáváte do odlehlých vesnic, apod. tak mi věřte, že s angličtinou v těchto lokalitách příliš nepochodíte. Ani ve městech to kolikrát není vždy stoprocentní jistota, že natrefíte na člověka, který bude umět anglicky. Obvzláště starší generace anglicky příliš neumí.

  • Pokud budete komunikovat s hotelovým personálem anebo například obsluhou na baru, tak se pravděpodobně anglicky domluvíte. Nicméně pokud člověk se kterým budete mluvit bude mít jen základní úroveň angličtiny (mnohdy tomu tak je) a silný přízvuk k tomu, bude vaše vzájemná komunikace pěkný oříšek jak pro vás tak pro ně.

  • Při výběru ubytování či služeb budete vždy odkázáni jen na takový výběr, kde mluví anglicky. Zmenší se vám tím okruh možností.

  • Pokud se budete zajímat o určitou zemi a její kulturu, nikdy se o ní nedozvíte tolik kolik byste mohli, pokud nebudete schopni dobře komunikovat jejich jazykem. Nikdy doopravdy nezapadnete.

  • Studium cizího jazyka je přínosem pro váš mozek i zdraví. Je vědecky podloženo, že znalost dvou a více jazyků může oddálit nástup demence a následně i zmírnit její průběh. Dle psycholožky Ellen Bialystok a jejím kolegům z York University v Torontu, lze nástup demence oddálit u lidí mluvících dvěma jazyky až o 4 až 5 let, u lidí kteří mluvili třemi a více jazyky byla demence oddálena v některých případech až o 9 let. Bylo také prokázáno, že lidé mluvící více jazyky, kteří se nacházeli ve stejné fázi demence, měli o mnohem více poškozený mozek. Ačkoli navenek svou nemoc zvládali stejně dobře jako lidé s mnohem lehčím poškozením mozku.

  • Nesmím také zapomenout, že v dnešní době je pro zaměstnavatele samozřejmostí, že zaměstanci by měli umět anglicky. Mnohdy je vyžadován další jazyk a to ne jen na základní úrovni.




A nyní už slibované video:



Tak co pro jaký jazyk se rozhodnete dál? :-) Pokud to bude angličtina, španělština, francouzština anebo čeština pro cizince, rádi vám v tom učení pomůžeme. Naučíme Vás jak se můžete učit jazyk sami, dohlédneme na to, že v učení vytrváte, že to nevzdáte a že dosáhnete svých cílů.



Zdroj: https://www.ted.com/talks/john_mcwhorter_4_reasons_to_learn_a_new_language/transcript?language=cs


4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2 Post
bottom of page