top of page

3 snadné tipy pro udržení motivace při učení se cizího jazyka

Aktualizováno: 10. 9. 2022

To jak silnou máme motivaci pro naučení se cizího jazyka je často tím největším a nejsilnějším motorem. Pokud máme dostatečně silnou motivaci, budeme mnohem snáze překonávat překážky. zůstaneme disciplinovaní, nebudeme učení se odkládat na později a jednoho dne zcela jistě dosáhneme našeho cíle. Pokud je naše motivace malá bude nám celý proces učení trvat o poznání déle a s velkou pravděpodobností s učením nevytrváme, po nějaké době vyhoříme a s učením to vzdáme.


Je takřka nemožné udržet si po celou dobu učení motivaci na vysoké úrovni. Přijdou dny, kdy se nám do učení nebude chtít, přijde možná i doba, kdy budeme daný jazyk doslova nesnášet a budeme chtít dělat cokoli jen ne se jej učit. Co dělat pro to, aby se nám motivace vrátila? Anebo lépe, co dělat pro to, aby jsme si motivaci udrželi a nemuseli jsme si procházet fází, kdy nás jazyk samotný štve a nemám vůbec chuť se mu věnovat.


Způsobů pro navrácení a udržení motivace je spousta. Já se s vámi dnes podělím o tři nejsnadnější, dle mého názoru však nejpraktičtější a nejefektivnější tipy:




1. Znejte své "proč" a připomínejte si jej.


Pravděpodobně se nikdo z nás nezačne učit nějaký jazyk jen tak, že ho to zrovna napadne. "Hmm, co kdybych se naučil finsky?" A v tu ránu je člověk rozhodnutý, nakoupí si spousty materiálů, učebnic, zapíše se do kurzů, stáhne si Duolingo, začne dělat prostě všechno to o čem si myslí, že mu pomůže se jazyk naučit. Nebudeme se teď ale bavit o tom, jak by se měl naučit finsky. To nejdůležitější pro začátek i pro později je znát důvod proč? Proč by to měl dělat?


Když začneme s nějakou novou činností, s novým koníčkem či návykem, tak zpočátku potřebujeme jen málo k tomu abychom se do toho opřeli a začali. Nestojí nás to příliš monoho úsilí, z nějakého důvodu máme vždy dost motivace a energie k tomu se dané činnosti věnovat. Postupem času nám ale té motivace a energie ubývá, ať chceme či nechceme. A právě v této chvíli je důležité zda máme dost silný důvod proč pokračovat a vytrvat. Pokud jej neznáme anebo pokud ten důvod není dostatečně silný, vzdáme to a selžeme. Jazyk se nenaučíme anebo to učení odložíme na jindy - na měsíc, rok anebo dva.


Pokud tedy chcete vytrvat a udržet si motivaci, tak ještě předtím než se jazyk začnete učit se zamyslete nad tím "proč se jazyk chcete naučit." Je potřeba abyste našli takový důvod, který si budete z hloubi duše přát. Důvod který vám zlepší život. Snažte se ten důvod co nejpřesněji pojmenovat. Jakmile ten důvod najdete napište si jej velkým písmem na list papíru anebo třeba na přední stránku vašeho sešitu.


2. Představte si jaké to bude, až jazykem budete umět.


Teď, když už znáte svůj důvod proč, zavřete oči a zkuste si co nejpodrobněji a nejvěrněji představit jak vypadá váš život poté co už jazyk umíte. Kam všude se můžete podívat? Kolik nových přátel jste si udělali? Jak snadné pro vás je vyřizování e-mailů a telefonátů v práci?Co všechno si můžete dovolit teď, když jste konečně dostali v práci přidáno? Snažte se zajít do co největších detailů. Jakmile se vám to podaří a uvidíte před sebou vaše budoucí já a tu hromadu nových možností, které vám naučení se cizího jazyka naskytne, tak si tuto vizualizaci co nejvěrněji přepište na papír. Na ten stejný papír, kam jste si napsali vaše "proč." Popište papír celý, klidně jej popište i z druhé strany. Když se jzayk jdete učit, mějte papír vždy po ruce. Pokaždé když se budete cítit frustrovaní a bez chuti se učení věnovat, vyndejte jej, celý si jej přečtěte a následně zavřete oči a opět si vše dopodrobna představte.


3. Zapomeňte na učení - bavte se!


Co kdyby učení byla zábava? Anebo lépe, co kdyby vám samotné učení přinášelo něco více než jen znalost jazyk samotného? Jaké jsou vaše záliby? Co vás zajímá? O jakých tématech si rádi povídáte? O čem rádi čtete? Posloucháte rádi písničky? Jste nenapravitelnými milovníky seriálů? Zajímá vás historie anebo máte rádi drby z Hollywoodu?


Učte se cizí jazyk skrz takové materiály, které vás budou bavit. Skrze které se dozvíte věci, které vás reálně budou zajímat a třeba vás i něčemu dalšímu naučí. Já osobně miluji knížky o seberozvoji, vždycky si ale tyto knížky obstarávám v cizím jazyce a tím pádem zabíjím dvě mouchy jednou ranou. Učím se nové dovednosti a zároveň procvičuji / zlepšuji svou úroveň daného jazyka. Také nedám například dopustit na seriály, vzhledem k tomu, že nebývají příliš dlouhé si můžu dopřát chvilku relaxu u televize a necítit se přitom provinile, že mrhám svým časem, když si ten seriál pustím například ve francouzštině.


Skombinujte vaše zájmy s cizími jazyky, učení už pro vás nebude nutným zlem a stane se něčím na co se budete těšit.


Pokud byste se rádi dozvěděli co ještě můžete udělat proto, abyste neztratili motivaci, domluvte si s námi nezávaznou konzultaci, rádi Vám prozradíme několik možností, které by mohli fugnovat.

11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2 Post
bottom of page