top of page

Kdo a co je to ten ChytrySamouk

Aktualizováno: 7. 10. 2022

Je to člověk, který by se rád naučil cizí jazyk, anebo by se v cizím jazyce chtěl nadále zdokonalovat, ale z časových, finančních anebo jiných osobních důvodů nemůže anebo má pocit, že mu to nejde a že na jazyky nemá "buňky".


Jednoho dne si ten člověk, ale uvědomí, že pokud se chce jazyk opravdu naučit, není k tomu potřeba žádné dokonalé načasování ani nadprůměrné IQ.

Studiu se totiž můžete věnovat klidně jen několik minut denně a Vaše pokroky budou mnohem znatelnější a větší než když budete studiu cizího jazyka obětovávat nárazově hodinu nebo dvě... jednou či dvakrát za týden. A když si tohle ten náš ChytrýSamouk uvědomí, zjistí i spousty dalších věcí. Třeba, že tradiční metody vyučované na školách jsou zřídka kdy efektivní a proto se začne zajímat o jiné alternativní formy učení se jazyků a hledá cestu jak se jazyk naučit co nejefektivněji a nejzábavněji.

















Typický příklad tradiční výuky:


Nejčastějším důvodem proč se lidé chtějí naučit cizí jazyk, je ten, že tím jazykem chtějí mluvit, chtějí se umět domluvit. A tak se zapíší na kurz, případně si zaplatí soukromé lekce a tím to začne – nekonečné vyplňování gramatických cvičení, učení se dlouhých a mnohdy i nesmyslných slovíček zpaměti, vyplňování poslechů, které jsou mnohdy velice daleko od reality... Lidé v nich mluví přehnaně spisovně, pomalu a mnohem srozumitelněji než jak s vámi budou mluvit rodilí mluvčí onoho jazyka. A tak po několika lekcích, mnohdy i po několika měsících zjistí, že znají spousty slovíček, gramatických pouček a názvů pro gramatické jevy, ale nejsou schopni mluvit, nejsou schopni se plynule vyjadřovat bez toho aniž by přemýšleli asi takto:


„Mmm... takže když jsem teď řekl IF, tak pak tam nesmím říct WILL. Anebo jo, může tam to WILL být? Jak je to pravidlo pro kondicionál? A jaký to je vlastně kondicionál, první nebo druhý? Není to ten třetí? ...“

A než si v hlavě vybaví všechna ta gramatická pravidla a poučky, tak se dost často stane, že zapomene, co to vlastně chtěl říct. Případně bude jeho projev přerušovaný, zdlouhavý a pro jiného člověka tím pádem mnohem méně srozumitelný. Tak si postupně z mluvení vytvoří blok a komplexy. Jeho motivace bude postupně upadat.


Zkouší to s tím učením ještě chvíli a pak to vzdá, protože má pocit, že učení se jazyků zkrátka není pro něj, je na to moc starý, časově vytížený, má špatnou paměť a těch důvodů proč to nejde právě jemu, je spousty…


Vidíte se v některé z těchto situací? Máte s učením podobnou zkušenost? Chtěli byste aby pro Vás učení se jazyků nepředstavovalo stres, ale abyste si to učení užívali a zároveň se skutečně zlepšovali? Učte se jazyky s námi, naučíme Vás jak se jazyk můžete učit sami.




Já bych vám tady společně s ChytrýmSamoukem ráda dokázala, že to jde, naučit se jazyk v jakémkoli věku, že na to abyste se naučili jazyk nepotřebujete mít hodiny volného času denně, že stačí opravdu pár minut, na to abyste pomalu ale jistě mířili k Vašemu cíli.


Zároveň Vám chci ukázat, že učení se cizího jazyka by měla být především zábava, že není nutné trávit s učením hodiny denně/týdně. Dokonce není nutné za výuku jazyků utratit majlant, pokud víte, kde a co máte hledat. Pokud to nevíte, postupem času se skrz tento projekt spoustu dozvíte.

ChytrýmSamoukem se totiž můžete stát i Vy a začít můžete třeba tím, že se budete každý měsíc pomalu ale jistě zlepšovat díky naší ChytréAngličtině, ChytréFrancozštině anebo ChytréŠpanělštině zdarma.








106 zobrazení0 komentářů
Příspěvek: Blog2 Post
bottom of page