top of page

Chci se učit, ale nemám čas - co s tím?

Aktualizováno: 15. 2. 2023


Ať už tomu chcete věřit nebo ne – tvrzení, že na nic nemáme čas, je lež.


Času máme všichni stejně. Jak je tedy možné, že někteří toho za den stihnou mnohonásobně více než jiní? Jak je možné, že někdo toho zná a umí více než jiný? Jak je možné, že se někdo učí několik let anglicky a stále neumí mluvit, když jiný se každý druhý rok začíná učit jazyk nový a ve svých 30 letech umí plynule mluvit 9 jazyky? Odpověď je jednoduchá, musíte znát své priority. Musíte vědět co chcete a proč to chcete. A pokud to opravdu chcete, nesmíte se nechat odradit mylnou domněnkou, že na to nemáte čas. Klíčem ke každému úspěchu je, abyste našli způsob jakým budete pánem svého času. Abyste si dokázali každý den najít čas na to co je pro vás důležité, co je pro vás prioritou.


Nejde o to, abyste dané činnosti věnovali hodiny času denně. Úspěch hledejte v maličkostech.


Mnohdy udělá mnohem více, když se budete učení jazyka věnovat 10-15 minut denně, pravidelně bez přestání po dobu několika měsíců, jednoho roku, dvou let. Než když se budete učení jazyka věnovat dvakrát 1-2 hodiny vkuse týdně po dobu několik let.



Co se týče nalezení času pro učení se cizích jazyků je to navíc mnohem jednodušší než se na první pohled může zdát. Ačkoli se Vám může zdát, že ve vašem běžném dni nemáte ani pár minut času na učení se cizího jazyka, opak je pravdou. Ve skutečnosti toho času pro naučení se cizího jazyka máte ve svém dni neskutečné množství, doslova hodiny mrtvého času, který čeká na to až jej zužitkujete a proměníte v něco hodnotného.


Možná je Váš příběh podobný těmto:


Pracujete na plný úvazek 12 hodin denně, jste na mateřské dovolené, jste student a máte před sebou zkouškové období? Zažíváte časově náročné období? Jste rádi, že jakž takž stíháte. A představa, že byste do svého už tak vytíženého harmonogramu měli vtěsnat dvakrát 1,5 hodiny učení se týdně, nebo třeba jen 1 hodinu týdně, se zdá nemožná, že? Také jsem si to myslela.



Byly doby, kdy jsem byla ráda, že jsem horko těžko stíhala péči o domácnost a o děti zároveň. K tomu všemu jsem se snažila stíhat a zvládat výuku studentů doma, s mými dětmi v patách – téměř žádné možnosti hlídání se nenabízeli. Do toho jsem věděla, že chci dělat další spoustu věcí... A pořád jsem si v duchu říkala:


„Tak Martino, teď to nejde, ale vydrž ještě týden nebo dva. Pak už budeš mít všechno lépe zorganizované.",,Pak už bude moct děti hlídat chvilku někdo jiný."


,,Pak už bude po Vánocích a bude více času."


,,Pak už budou děti starší a budou lépe a synchronizovaně spát. "

..Pak už bude moct manžel chodit z práce dřív."


,,Teď přes léto si užiji volného času venku, začnu se učit na podzim, to pak bude ošklivě, budu trávit hodně času uvnitř..."


,,Pak už budeme mít přestěhováno..."


,,Pak už budeme mít vybaleno a poklizeno."

A těch důvodů proč, věci nedělat teď, ale "až pak..." těch máme každý spousty. Jenže času máme pořád stejně, nikdy ho není méně ani více. Záleží jen na tom, jak s tím časem zacházíme.



Já jsem takhle čekala týden, dva, tři… až konečně budu mít "ten" čas! A tak se stalo, že co se týče učení se italštiny jsem čekala téměř 4 roky! Během těchto čtyř let jsem měla neustále pocit, že nemám na učení čas, několikrát jsem se pokoušela s učením začít. Řekla jsem si že se budu učit vždy hodinku a půl dvakrát v týdnu, vydrželo mi to týden, dva, tři.. buď to do toho mého přesného načasování vždy něco vlezlo, nebo jsem byla tak unavená, že jsem na učení neměla vůbec náladu. A když jsem tu náladu měla, tak mě ta nálada za chvíli přešla. Jelikož jsem neustále musela opakovat všechno to, co jsem se už předtím naučila, ale za tu dobu co jsem italštinu neotevřela jsem to pak zase všechno zapomněla. V učebnici jsem se nikdy nedostala dál jak za kapitolu 3… Pak jsem ale objevila Ameriku!

Začala jsem se zajímat o to, jak se jazyky učí polygloti. Pokud nevíte, kdo to je… já to dříve také nevěděla, takže bylo celkem vtipné zjistit, že já sama jsem vlastně taky polyglot.


Zpátky k tématu. Kdo to ten polyglot je? Definice se člověk od člověka liší, pro mne je však polyglot člověk mluvící plynule více jak 4 jazyky. Díky tomuto „objevu“ mi konečně došlo, proč jsem nebyla schopná dostat se v učebnici dál jak za kapitolu 3.

Pokud učení se jazyka věnujete například 1-2 hodiny týdně, tak vzhledem k tomu, že nebudete s jazykem v denním kontaktu, budete pravděpodobně nuceni spoustu času věnovat na opakování toho všeho, co už jste se učili. To pro vás bude po určité době velmi demotivující. Pokud se však rozhodnete, že studiu věnujete klidně jen 10-20 minut denně, bude čas, který s jazykem strávíte mnohem efektivnější a výsledky se dostaví rychleji. A hlavně nebudete nuceni neustále si vše opakovat a připomínat, což nebude škodit Vaší motivaci a Vy u učení se jazyka vydržíte.

Poté co jsem si uvědomila, že čas si musím umět vytvořit a zacházet s ním více efektivně, se mi konečně podařilo hnout se svou italštinou, přestože jsem času měla a mám pořád stejně.


A aby toho nebylo málo tak jsem si našla čas i na ruštinu, okrajově i na katalánštinu. Začala jsem denně cvičit, vytvářet projekt ChytrySamouk, později k tomuto projektu přibyl i projekt MultiTexts (ten jsem po určité době bohužel byla nucena zrušit). A neustále mám nové a nové nápady jak tyto projekty rozvíjet tak, aby učení se cizích jazyků bylo dostupné všem, kteří o naučení se jazyka mají opravdu zájem a zároveň se při tom učení nechtějí ukousat nudou. :-)

Obecné tvrzení „chtěl bych, ale nemám čas“ je důvod, kterým omlouváme spoustu našich NEaktivit. Tento důvod je ale převlečený za lež. Času máme všichni stejně, každý s našim časem ovšem nakládáme rozdílně. Každý máme jiné priority, je to přirozené, normální, lidské, rozhodně nic za co bychom se měli stydět.

Pokud máte pocit, že Vám na učení cizího jazyka nezbývá čas, zkuste se zamyslet zda ve Vašem dni nenajdete alespoň 5-10 minut času na to, abyste se věnovali cizímu jazyku. Věřím, že pár minut času má každý z Vás. A je úplně jedno zda těchto pár minut bude znamenat pár minut cesty autobusem, pár minut při obědové pauze v práci, pár minut při úklidu kuchyně, pár minut při večerní hygieně, pár minut před spaním...

Stále máte pocit, že ten čas na učení se jazyků nemáte? Nevadí, tak si ten čas vytvořte. Můžete například každý den vstát o 10 minut dříve a učení se věnovat hned ráno u snídaně. Pokud ani toto pro Vás nepředstavuje řešení, pak pro Vás zřejmě naučení se cizího jazyka není až takovou prioritou jakou si myslíte, že je, nebo alespoň ne teď. Časem se vaše priority třeba změní a vy si na učení jazyka rádi najdete těch pár minut vašeho času.


Věřte, že pár minut pravidelného učení se každý den, má v dlouhodobé perspektivě mnohem větší efekt než intenzivní, ale nárazové učení jednou za čas.



Pokud jste se rozhodli, že to s naučením se cizího jazyka myslíte vážně, tak teď možná přemýšlíte, kolik času denně studiu budete věnovat?

Názory se liší. Já si ale myslím, že to je strašně individuální a každý den se to může v závislosti na potřebách konkrétního člověka měnit. Čím více času studiem strávíte každý den, tím rychleji se daný jazyk naučíte. Neznamená to však, že musíte studovat několik hodin denně. A ani to nedoporučuji. Z vlastní zkušenosti vím, že intenzivnímu studiu je dobré se věnovat 30 minut.. v krajním případě 60 min, víc rozhodně ne. Mnohem lepší je, rozvrhnout si studium do několika denních mini lekcí.


Můžete učení se jazyka například věnovat 10 minut ráno (stačí si nařídit budíček o 10 minut dříve),potom se můžete učit cestou do školy v autobuse, nebo v práci při obědě. Až budete vyzvedávat děti, a budete čekat na parkovišti než jim skončí vyučování - můžete si procvičovat třeba slovní zásobu. Trénovat mluvení a přemýšlení v daném jazyce můžete například v průběhu vaření večeře. Zkuste si na chvíli nahlas říkat, co zrovna děláte, co budete dělat. Nejste v místnosti sami a je vám trapné mluvit nahlas v cizím jazyce? Nevadí, tak o těch činnostech, které děláte nebo budete dělat přemýšlejte. Můžete si sami se sebou, ve vašich myšlenkách, povídat… o tom co jste dnes dělali, co musíte udělat zítra, apod. Nenapadá Vás nic o čem byste mohli mluvit nebo o čem byste mohli přemýšlet? Rozhlédněte se kolem sebe a zkuste popsat co tam vidíte.

Že je těch denních mini lekcí příliš? Souhlasím. Zpočátku je lepší začít tak, že si řeknete, že každý den se budete učení aktivně věnovat třeba 10 minut. A pokud budete mít zrovna chuť a čas, můžete se učení věnovat déle. Mini lekcí můžete přes den absolvovat kolik jen budete chtít, ale ujistěte se, že vždy absolvujete alespoň jednu. Základem úspěchu je totiž dodržet vámi předem určenou intenzitu každý den a nenechat se odradit, když výsledky nebudou přicházet okamžitě.


Studium jazyků je jako jízda na horské dráze, chvíli máte pocit, že vám to učení jde samo, rychle se učíte novou gramatiku, nová slovíčka… Potom se dostanete do fáze, kdy máte pocit, že vám jde všechno stále stejně a že se nikam neposouváte. V této fázi je nutné vytrvat a nepřestávat, po nějaké době se pohnete a to buď nahoru nebo dolů. Pokud dolů, budete mít pocit, že rozumíte čím dál tím méně, že je toho ještě spoustu co neumíte, a že se ten jazyk asi nikdy nenaučíte. Ani v této fázi nepřestávejte. Po nějaké době po každé stagnující či klesající fázi přijde fáze stoupající, tedy pokrok.



Pokud přeci jen budete o Vašem pokroku pochybovat, budete mít pocit, že na to učení sami nestačíte a že se jazyk nikdy nenaučíte, řekněte si o pomoc. Je jedno zda si o pomoc řeknete u nás, na webu ChytréhoSamouka, anebo zda si seženete soukromého lektora někde jinde. Důležité je, abyste nerezignovali a nevzdávali bitvu před bojem, protože věřte nebo ne, „tento boj s cizím jazykem“ vyhraje každý kdo vytrvá a pravidelně kousek po kousku bude pracovat na dosažení svého cíle.




Tak a šup, pusťte se do učení hned dnes, ideálně hned teď, když jste namotivováni!


Věřím, že najít si čas na učení se jazyka, se povede i Vám.


Martina

67 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2 Post
bottom of page